Bil
|
Nama
|
Mata Pelajaran
|
1
|
Nor Hapizah bt. Ismail
|
Pembuatan Roti
|
2
|
Nor Khalifa Azlina bt. Ramli
|
Pembuatan Roti
|
3
|
Fatimah bt. Muda
|
Pembuatan Roti
|
4
|
Fazilah bt. Hashim
|
Pembuatan Roti
|
5
|
Ainon bt. Mohd Dom
|
Pembuatan Pastri
|
6
|
Sharia’ah bt. Merah@ Shamsuddin
|
Pembuatan Pastri
|
7
|
Nur Hanani bt. Hamzah
|
Pembuatan Pastri
|
8
|
Masriah bt. Ismail
|
Pembuatan Pastri
|
9
|
Nor Masitah bt. Hasan Othman
|
Pembuatan Pastri
|
10
|
Nur Hanisah bt. Mohamed Fuzi
|
Pembuatan dan Penyediaan Makanan
|
11
|
Nur Khairunnisa bt. Sanusi
|
Pembuatan dan Penyediaan Makanan
|
12
|
Nurul Ain Fatihah bt. Othman
|
Pembuatan dan Penyediaan Makanan
|
13
|
Noor Aishah bt. Naim
|
Pembuatan dan Penyediaan Makanan
|
14
|
Khamsawati bt. Jaafar
|
Pembuatan dan Penyediaan Makanan
|
15
|
Siti Fatimah bt. Mahat
|
Pembuatan dan Penyediaan Makanan
|
16
|
Rusilawati bt. Ismail
|
Pembuatan dan Penyediaan Makanan
|
__ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __
__ __ __ __
PENYEDIAAN &
PEMBUATAN MAKANAN
(SKM PPM TAHAP 2)
SM Pendidikan Khas Vokasional Kuantan merupakan sekolah yang menawarkan
program SKM Tahap 2 bagi murid masalah pembelajaran bagi kursus Penyediaan dan
Pembuatan Makanan. Tempoh pengajian program adalah selama 3 tahun dan
murid yang terampil untuk setiap CoCu serta lulus penilaian portfolio akhir
akan dianugerahkan Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 2.
Penyediaan dan Pembuatan Makanan (PPM)
lebih menjuruskan kepada pembelajaran yang akan
- Sedia
dan hasilkan produk makanan mengikut Competency Unit yang ditetapkan
- Mempelbagaikan
hasil masakan mengikut kreativiti dan standard resipi yang telah
disediakan
- Mempelajari
pelbagai jenis masakan barat, timur dan masakan Kaum Cina serta India
- Laksana
kerja- kerja penyediaan makanan untuk majlis- majlis tertentu
- Pasarkan
hasil masakan untuk mempelajari bidang keusahawanan
PEMBUATAN ROTI
(SKM PR TAHAP 2)
Kursus Pembuatan Roti Tahap 2
mengandungi 8 COCU yang perlu dipelajari oleh setiap murid yang mengambil
kursus Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) Pembuatan Roti yang telah diwujudkan di
dalam Sekolah Menengah Pendidikan Khas Vokasional Kuantan (SMPKVK).
Bagi melayakkan pelajar mendapatkan
Sijil SKM Pembuatan Roti, setiap murid perlu terampil bagi kesemua COCU yang
diambil. Sekiranya salah satu COCU tidak terampil pelajar hanya layak mendapat
sijil bagi setiap COCU yang terampil sahaja. Penilaian akhir akan dibuat pada
tahun akhir murid berada di sekolah.
PEMBUATAN PASTRI
(SKM PP TAHAP 2)
Pembuatan Pastri merupakan salah satu
kursus di bawah bidang hospitaliti. Kursus ini mula ditawarkan pada tahun 2014
bagi menggantikan matapelajaran Katering yang telah dijumudkan. Kursus ini juga
hanya ditawarkan kepada Murid Bekeperluan Khas Pendengaran sahaja. Kursus ini
mengandungi 10 Competnecy Unit (CU) yang terdiri daripada 8 CU
Teras dan 2 CU Elektif.
TARIKH KEMASKINI: 20 FEBRUARI 2019