Ads 468x60px

Dashboard

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

HOSPITALITI

Bil
Nama
Mata Pelajaran
1
Nor Hapizah bt. Ismail
Pembuatan Roti
2
Nor Khalifa Azlina bt. Ramli
Pembuatan Roti
3
Fatimah bt. Muda
Pembuatan Roti
4
Fazilah bt. Hashim
Pembuatan Roti
5
Ainon bt. Mohd Dom
Pembuatan Pastri
6
Sharia’ah bt. Merah@ Shamsuddin
Pembuatan Pastri
7
Nur Hanani bt. Hamzah
Pembuatan Pastri
8
Masriah bt. Ismail
Pembuatan Pastri
9
Nor Masitah bt. Hasan Othman
Pembuatan Pastri
10
Nur Hanisah bt. Mohamed Fuzi
Pembuatan dan Penyediaan Makanan
11
Nur Khairunnisa bt. Sanusi
Pembuatan dan Penyediaan Makanan
12
Nurul Ain Fatihah bt. Othman
Pembuatan dan Penyediaan Makanan
13
Noor Aishah bt. Naim
Pembuatan dan Penyediaan Makanan
14
Khamsawati bt. Jaafar
Pembuatan dan Penyediaan Makanan
15
Siti Fatimah bt. Mahat
Pembuatan dan Penyediaan Makanan
16
Rusilawati bt. Ismail
Pembuatan dan Penyediaan Makanan
__ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __

PENYEDIAAN & PEMBUATAN MAKANAN
(SKM PPM TAHAP 2)
SM Pendidikan Khas Vokasional Kuantan merupakan sekolah yang menawarkan program SKM Tahap 2 bagi murid masalah pembelajaran bagi kursus Penyediaan dan Pembuatan Makanan. Tempoh pengajian program  adalah selama 3 tahun dan murid yang terampil untuk setiap CoCu serta lulus penilaian portfolio akhir akan dianugerahkan Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 2.

Penyediaan dan Pembuatan Makanan (PPM) lebih menjuruskan kepada pembelajaran yang akan
  1. Sedia dan hasilkan produk makanan mengikut Competency Unit yang ditetapkan
  2. Mempelbagaikan hasil masakan mengikut kreativiti dan standard resipi yang telah disediakan
  3. Mempelajari pelbagai jenis masakan barat, timur dan masakan Kaum Cina serta India
  4. Laksana kerja- kerja penyediaan makanan untuk majlis- majlis tertentu
  5. Pasarkan hasil masakan untuk mempelajari bidang keusahawanan

PEMBUATAN ROTI
(SKM PR TAHAP 2)
Kursus Pembuatan Roti Tahap 2 mengandungi 8 COCU yang perlu dipelajari oleh setiap murid yang mengambil kursus Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) Pembuatan Roti yang telah diwujudkan di dalam Sekolah Menengah Pendidikan Khas Vokasional Kuantan (SMPKVK).

Bagi melayakkan pelajar mendapatkan Sijil SKM Pembuatan Roti, setiap murid perlu terampil bagi kesemua COCU yang diambil. Sekiranya salah satu COCU tidak terampil pelajar hanya layak mendapat sijil bagi setiap COCU yang terampil sahaja. Penilaian akhir akan dibuat pada tahun akhir murid berada di sekolah.

PEMBUATAN PASTRI
(SKM PP TAHAP 2)
Pembuatan Pastri merupakan salah satu kursus di bawah bidang hospitaliti. Kursus ini mula ditawarkan pada tahun 2014 bagi menggantikan matapelajaran Katering yang telah dijumudkan. Kursus ini juga hanya ditawarkan kepada Murid Bekeperluan Khas Pendengaran sahaja. Kursus ini mengandungi 10 Competnecy Unit (CU) yang terdiri daripada 8 CU Teras dan 2 CU Elektif.

Untuk permohonan, boleh layari laman web https://epkhas.moe.gov.my

TARIKH KEMASKINI: 20 FEBRUARI 2019